In de zorg draait alles om mensen, en soms uiten ze zich op manieren die we niet helemaal begrijpen. Daar komt onze training om de hoek kijken! We zoomen samen met zorgverleners in op die ‘onbegrepen’ momenten, welke indicatoren een rol spelen en hoe ze dit in het vervolg kunnen aanpakken met begrip, geduld en een vleugje creativiteit.

Scholing Grip op onbegrepen gedrag

Ontdek hoe je effectief kunt omgaan met onbegrepen gedrag door deel te nemen aan onze nieuwe scholing: “Grip op onbegrepen gedrag”. Onbegrepen gedrag bij mensen met dementie roept veel vragen op. Bijvoorbeeld, ‘’hoe hebben omgevingsfactoren invloed op het ziektebeeld?’’ maar ook de vraag hoe we recht kunnen blijven doen aan het zien van de mens en zijn/haar behoefte en verlangens. Het is essentieel om daarbij aandacht te besteden aan de rol van jou als zorgverlener en de invloed die jij hebt op (de)escalaties. Tenslotte onderzoeken we de signalen die ons helpen om de ontwikkeling van onbegrepen gedragsuitingen voor te kunnen zijn.

In het kort:

  • Scholing voor verzorgenden en verpleegkundigen
  • Zowel incompany scholing als open inschrijving
  • 2-3 maanden, 3 volledige scholingsdagen
  • Bomvol praktische tools om onbegrepen gedrag beter te begrijpen
  • Zowel oplossingsgericht als preventief

Wij bieden deze training aan als
incompany en individuele scholing. 

Hoe pakken we dit aan?

Door de zorg een meer preventieve insteek te geven. Iets wat met de huidige kennis en middelen verbeterd kan worden. De toekomst van zorg ligt steeds meer in preventief werken, minder in reactief handelen.

Het draait allemaal om het creëren van een warme, ondersteunende omgeving waarin zorgvragers zich begrepen en gezien voelen. En weet je wat? Dat maakt niet alleen de zorgervaring beter voor hen, maar ook voor de zorgverleners zelf. Want omgaan met onbegrepen gedrag is zeker niet makkelijk. In deze training krijgen de zorgverleners tools en handvaten om hiermee om te gaan. Want eigen gedrag is net zo relevant als het aankomt op interactie met zorgvragers. Deze scholing biedt een oplossing waar iedereen iets aan heeft.

Wist je dat..

Mensen met onbegrepen gedrag wonen steeds langer thuis. Wijkverpleegkundigen en verzorgenden spelen een grote rol in de dagelijkse zorg van mensen met onbegrepen gedrag. Uit de Knelpuntenanalyse Onbegrepen Gedrag in de Thuissituatie blijkt dat zij zich vaak onvoldoende toegerust  voelen om de juiste ondersteuning te bieden aan het toenemend aantal cliënten met onbegrepen gedrag.

De feiten over onbegrepen gedrag in de zorg op een rij:

  • Het aantal meldingen van incidenten met personen met verward en of onbegrepen gedrag stijgt
  • Tussen 2017 en 2021 werden in het totaal 886.000 incidenten gemeld
  • In 2021 steeg dat aantal volgens CBS-cijfers verder, naar een bijna 12.000 gemelde incidenten per maand
  • Belangrijkste knelpunt die hiervoor wordt benoemd is gebrek aan kennis en vaardigheden voor wijkverpleegkundigen of verzorgenden
  • Huidige richtlijnen werden door verpleegkundigen en verzorgenden dan ook ontoereikend bevonden, omdat zij concrete handvatten voor zorg in de thuissituatie missen.

Noodzaak genoeg om daar verandering in te brengen..

Inhoud

Ben je op zoek naar praktische hulpmiddelen om dit complexe aspect van de zorg aan te pakken? Onze scholing bied je wat je nodig hebt! Met een uitgebreid driedaags trainingsprogramma:

  • Krijg je inzicht in je eigen gedrag en de invloed daarvan op onbegrepen gedrag bij anderen.
  • Leer je meer over de werking van de hersenen in combinatie met autonomie.
  • Verdiep je je in kennis over dementie, waardoor je een grondig begrip krijgt van de onderliggende oorzaken van bijkomende gedragsuitingen.

Daarnaast bieden we waardevolle praktijkervaring met ervaren trainingsacteurs, zodat je kunt oefenen met echte situaties en je jouw eigen vaardigheden kunt verbeteren. Je leert hoe je mensen met dementie op een persoonsgerichte manier kunt benaderen, wat leidt tot een diepere verbinding en wederzijds begrip.

 

Methode

Deze scholing richt zich op twee cruciale aspecten: het zelfstandig handelen van de zorgverlener én daarbij kunnen vertrouwen op de benodigde kennis van het ziektebeeld. Samen onderzoeken we hoe deze aspecten hand-in-hand verder ontwikkeld kunnen worden zodat je beter in staat bent om effectief mee te bewegen op de gedragsuitingen van mensen met dementie.

We bieden organisaties, afdelingen en zorgverleners praktische tools om onbegrepen gedrag beter te begrijpen en er effectiever mee om te gaan. Door inzicht en betere planning kan er een significante verbetering worden bereikt in het welbevinden.

Maatwerk

Ieder mens is anders, ieder team heeft zijn eigen kwaliteiten en uitdagingen en iedere organisatie zit in een andere fase. Daarom leveren wij maatwerk. Of jij nou meer behoefte hebt aan een cursus, een inspiratiesessie, een opleiding of training: samen stemmen wij het af op jouw wensen.

Naast deze scholing ”Grip op onbegrepen gedrag” bieden wij ook de volledige én een verkorte GVP-opleiding aan. Onze trainers hebben de expertise om er een uitdagend en interessant traject van te maken.

Laten we kennismaken en kijken naar de mogelijkheden!

Een schat aan ervaringen

Ondanks dat omgaan met onbegrepen gedrag een grote uitdaging is in de zorgsector, brengt het ook vaak interessante verhalen met zich mee. Van grappige anekdotes tot hartverwarmende momenten van doorbraak, elke dag is een nieuw avontuur in de wereld van de zorg!

Wil jij/wil je met jouw team grip krijgen op onbegrepen gedrag? Vraag vandaag nog informatie aan voor een incompany scholing of schrijf je in voor onze open scholing “Grip op Onbegrepen Gedrag” en maak een verschil in de levens van degenen die het het meest nodig hebben!

Trainingslocatie: Incompany of Dambroek 20, Baak (individuele deelname)
Kosten incompany: €9.950 (12 deelnemers)
Kosten individueel: €1.250 per persoon
Vrijstelling op onze GVP-opleiding: 3 dagen
Toegang tot e-learnings: tot 3 maanden na afronding van de scholing

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Naast de geaccrediteerde EVV-opleiding bieden we bij Edujet veel meer opleidingen en trainingen aan. Bekijk ons complete aanbod zorgopleidingen. Mocht je vragen hebben over de EVV-opleiding of een van onze andere opleidingen of trainingen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Contactverzorgende (CV) scholing | Edujet

Contact verzorgende

Als contactverzorgende ben jij het eerste aanspreekpunt voor de cliënt en diens omgeving, collega’s en andere disciplines.

GVP Opleiding (gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie) | Edujet

Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP)

De gespecialiseerde verzorgende psychogeriatrie (GVP) heeft een belangrijke taak in de ouderenzorg.

Caregiver or healthcare worker with senior woman patient, using a tablet and explaining.

Verpleegkundig leiderschap

Leiderschap, een onderwerp waar ontelbare bibliotheken over de hele wereld uitpuilen met boeken vol begrippen, strategieën en methodes.